Digitalisering påverkar inte bara arbetslivet utan även arbetsmarknaden

Var söker man jobb numera? Tidigare, många år sedan, har arbetsplatssidorna i tidningen varit en viktig källa när man letar sig mot nya utmaningar. Själv har jag nog aldrig ens kommit på tanken att öppna en tidning för att söka ett jobb, varpå faktumet att enbart 5% av dagens millenials gör det, inte förvånar mig.

 

Söka jobb på arbetsmässor

Arbetsförmedlingen använder sig av arbetsmässor för sina arbetslösa. Visste ni att enligt senaste statistik är det bara 15% som söker och hittar sitt jobb på en arbetsmässa? Har själv i rekryterande roller varit med på dessa mässor och att siffran är så pass låg förvånar mig inte heller. Tyvärr används inte dessa mässor seriöst av många arbetssökanden utan de måste dyka upp för att fortsatt få bidrag. Arbetsförmedlingen kollade inte heller då hurdana jobb man erbjuder, vilket enligt mig var en bidragande faktor till att arbetssökanden inte kom seriöst till arbetsgivare på mässan. Samtidigt som det fanns de alldeles underbara som verkligen ville komma tillbaka till arbetslivet och var väldigt duktiga på att sälja in sin erfarenhet och konvertera det till möjliga jobb på mässan.

Jobbannonser i tidningar är ett minne..

Det mesta sker digitalt. Annonser ligger på företagens hemsidor och numera även på företagens sociala medier. Utöver det finns rekryterings- och bemanningsföretag för att ta hand om rekryteringsprocesser och då annonserar de också jobben. Dessa bemanningsbolag annonserar garanterat på fler ställen än enbart på sin egen hemsida. Varför? Jo, för att dagens arbetsliv är så hektiskt och arbetsgivare behöver någon helst igår. Genom att öka synlighet ökar man också mängden ansökningar.

 

Linkedin

Mycket av dagens arbetssökande sker på sociala medieplattformen LinkedIn. De har en utmärkt möjlighet att komma in på en sida för enbart arbetsannonser och gör det enkelt för arbetssökanden att veta vilka roller som man själv redan sökt, vilka man vill söka men inte har tid eller möjlighet att göra på en gång. Genom att söka en roll på LinkedIn delar man även sin profil med annonsören, vilket ökar synligheten för ens egna profil.

 

Går det att söka jobb via Facebook?

Fördelar och nackdelar med att allt sker digitalt numera? Själv anser jag att den digitala versionen av arbetssökande har hämtat med sig många goda saker. Vi sitter på datorn en stor del av vår vakna tid och att så slänga i väg en ansökan, spontant eller ej, sker automatiskt. Däremot kan jag tycka att affärsidén att ansöka via Instagram och Facebook fortsatt kräver lite arbete. Jag själv sitter inte på någondera av plattformarna på andra enheter än min mobil och det händer allt som oftast när jag sitter på tunnelbanan på väg någonstans. Återigen, ypperligt tillfälle för spontanansökan men dessa kräver också CV. Jag har inte och vet inte hur jag ska ha ett CV på mobilen för att ansöka tjänster på detta sätt. Samtidigt som jag anser att en spontanansökan är en spontanansökan och då borde det räcka med att svara på några frågor och ge sina kontaktuppgifter.

Tekniken går framåt och digitaliseringen har gjort att allt numera går att göra från datorn, vilket oftast är väldigt pedagogiskt gjort, men att blanda alla andra enheter gör livet bara svårt för oss otekniska. Enligt mig.

 

Vad tycker ni, är det för krångligt?

Var det bättre när man kunde annonsera och söka via en tidningsannons eller är dagens LinkedIn rekryteringar bättre? Hur ställer ni er till att behöva ha CV tillhands när man söker en tjänst spontant?

Den tekniska utvecklingen gör det enkelt för ungdomar att söka sig från jobb till jobb då teknik och digitaliseringen är i deras blod, men det är inte lika enkelt för de äldre som behöver lära sig allting. Det kanske är en orsak till att ca 70% av personer mellan 40-55 år vill byta jobb, men har svårt att ta tag i det då det krävs så mycket numera redan för att ansöka.

 

/Theresa för Active HR