Introduktion till arbetsmarknaden

Rekryteringstjänster3

HR´s uppgift till att introducera arbetsmarknaden

I helgen har jag blivit provocerad. Har blivit provocerad inom ämnet arbete, studier och val. Dessa är stora ämnen som det är men nu pratar vi alla dessa i ett. Det vill säga hur studenter sätts i positionen väldigt tidigt i sin utveckling att välja vad de vill göra i resten av sitt liv och huruvida detta valet leder till fortsatta studier eller om de nöjer sig med de enklare tjänsterna inom handeln. Varför jag blev provocerad är på grund av flera olika anledningar. Som en ambitiös kvinna kan jag lätt tänka; är dagens studenter lata? Som en medborgare i samhället kan jag tänka, varför utsätter vi ungdomar för dessa stora beslut som vi i arbetet vet att inte nödvändigtvis håller till pensionsålder? Som en arbetsför inom HR tänker jag, varför erbjuder inte fler företag praktik eller trainee där studenter kan prova och försöka och inse vad marknaden har att erbjuda och varför man bör fortsätta sina studier efter gymnasiet.

 

Vad kan HR göra?

För att ändå hålla detta till ett HR-fokuserat innehåll vill jag fokusera på vad vi inom HR kan göra för att stötta och vägleda dagens studenter till att studera vidare. För tio år sedan behövde man nog inte nödvändigtvis studera vidare eftersom det fanns jobb. Idag vet vi att de enklare jobben som inte kräver utbildning, speciellt i storstäder, inte kommer finnas om ytterligare tio år. Utöver staten ligger det i våra händer att introducera arbetsmarknaden till de unga och visa vilka jobb som finns att söka och vad som krävs för att ett sådan jobb kan landa i just den studentens famn.

 

Jobbannonser är ofta orealistiska

Efter detta provocerande samtal jag hade i helgen tog jag saken i mina händer och startade ett projekt där företaget jag jobbar på kan göra nytta och hjälpa i dessa val och inte minst introducera vad som finns tillgängligt på arbetsmarknaden. Det är inte en nyhet att alla jobbannonser kräver minst 5-års erfarenhet och en hel masterutbildning inom relevant ämne. Just dessa annonser är ju inte direkt lockande. Tankar som ’ska jag först slita i 3+ år på universitetet för att jag ska få jobb för att sen inse att jag ska ha 5-års erfarenhet?’, ’studier löser jag men varifrån ska jag få 5-års erfarenhet då jag inte får jobb som det är?’ och så vidare dyker lätt upp hos nyexaminerade och de som planerar sin framtid inom arbetslivet.

 

Bra med praktik för ungdomar

Det mest revolutionerande enligt mig var att vår VD höll med om min tanke och stöttade projektet direkt. Företaget jag jobbar på har haft ett intership-program per år. Varje år har detta program tilldelats den avdelning som just då behöver hjälp som mest. Vi betalar generöst åt den som anställs och den anställda internen får god kunskap och mycket eget ansvar under dessa 5 månader som programmet löper. Utöver detta program har inte vi haft något annat. Under tiden jag jobbat på företaget har jag fått tacka nej till diverse önskemål att praktisera på vårt företag, för vi, enligt ledningen, inte håller på med sådant. Nu har jag introducerat ett praktikprogram som löper hela året med den praktiserandes villkor. Det kan vara 2 veckor eller 5 månaders praktik som den praktiserande vill ha eller behöver, och vi erbjuder det. Till detta praktikprogram behöver man inte söka genom en annons och hoppas på det bästa utan vi erbjuder det till den som vill. Vill någon prova på arbetsmarknaden får den personen chansen att göra det hos oss.

 

HR kan fungera som samhällets studievägledare

Personligen tycker jag detta är ett viktigt steg för att uppmuntra dagens studerande men även äldre som inte vill vara kvar där de är idag och funderar på en ny karriär. Det är vårt ansvar, inom HR, att visa vad företag faktiskt är och vad man gör inom olika företag och dess avdelningar. Enkelt sagt kan sägas att vi är som studiehandledare för samhället. Om inte vi öppnar dörrarna till våra företag, vem gör det?

Ni kanske känner er provocerade av detta inlägg och det ansvar jag lägger på alla oss inom HR. Berätta gärna hur ni tänker! Kanske kan vi tillsammans vägleda och ge alla ungdomar och äldre i behov av ny karriär en chans. Det kanske är just du som får ett tackbrev av någon om några år som säger att om inte du tagit in personen som praktikant hade hen aldrig vågat byta karriär och ta de stegen som behövdes för detta.

 

/Theresa för Active HR