Mobilen är alltid med oss

Alla vi äger en mobil, kanske även två om vi valt att ha separata apparater för privata och arbetsrelaterade ärenden. Den är ju så harmfull, används för att koppla av och få annat att tänka på samt ta en paus från det vi håller på med. Vår mobil finns med oss överallt och alltid.

När vi tar en fika med en vän är telefonen med stor sannolikhet på bordet, skärmen uppåt så att notiserna syns – om det kommer, vilket det alltid gör. Vi har den i fickan, under kudden när vi sover. Finns det någon som lämnar sin lägenhet utan mobilen och är det i såna fall för att slippa höra den, kolla på applikationer eller slippa vara anträffbar hela tiden? Enligt forskning från 2012, kollar en människa i genomsnitt 150 gånger om dagen på sin mobil, vilket betyder 55 000 gånger om året. Eftersom denna information är 5 år gammal är det nästintill garanterat att siffran är högre idag.

Hur skapar jag nomofobi

Det lilla, enkla verktyget som vi är så beroende av, orsakar mer problem än vila och frånkoppling. Istället för återhämtning skapar den mer belastning. Detta gör den genom att drabba de mest beroende av stress och ångest om inte mobilen finns inom räckhåll. Mobilberoende och rädslan den medför är som vilket beroende som helst, man kan inte leva utan den. Mobillöst känns omöjligt, bara tanken av att inte ha den skapar ångest och kallsvett. Liksom alla andra fobier har även detta ett namn; nomofobia. Vilka är faktorerna som leder till nomofobi?

 

Det är inte mobilen i sig som bygger upp till en fobi utan vad man gör och när den används. Vi sitter på sociala medier och uppdaterar vårt eget flöde med semesterbilder och lyckanden. Vi kollar på andras lyckanden, fester som ordnats och planer som folk har, både på facebook och instagram. Detta leder dessvärre ofta till en så kallad fomo; fear of missing out, det vill säga rädsla av att gå miste om något.

 

Utöver dessa fobier, nedstämdhet och ångest orsakar telefonen mer belastning än återhämtning för oss.  Trots att vi kanske ’tar en paus’ av jobbet genom att kolla notisen som precis pep till påverkar vi genom dessa pauser vår koncentration, vårt minne och fokus. För varje sådan paus tar det nya 15 minuter att sätta oss in i uppgiften vi avbröt och kunna prestera på topp.

Behåll makten över mobilen

Låt inte din telefon ha makten över dig, ta makten tillbaka! Detta gör du genom att stänga av notiserna, varva mobilkollandet med andra aktiviteter och sist men inte minst; kolla inte mobilen det första du gör när du vaknar och det sista innan läggdags.

 

Theresa för Active-HR