Handen upp den av er som aldrig, under sitt liv, skrivit i en arbetsansökan att man trivs bäst med flera bollar i luften och dessutom är noggrann!

 

Vilka är beskrivningarna vi inom HR inte vill se i ansökningar eller som orsakar en liten extra funderare om hurdan personen som sökte faktiskt är? Det finns garanterat flera saker som inte riktigt hör hemma i en arbetsansökan, om man vill öka sina chanser för att få jobbet, men jag väljer att prata lite om perfektionism. Åh den ljuva lilla demonen, perfektionism.

 

Alla vill vi informera rekryteraren om att vi är noggranna och kan hantera flera saker parallellt. Alla bra anställda strävar efter höga standarder och bra resultat. Är det alltid en bra egenskap att sträva efter höga krav? Det finns två distinktioner av entusiasm för arbetet i form av hängivenhet och besatthet. Det är skillnaden mellan dessa två begrepp som gör den besatta noggrannheten till en dålig sak.

Perfektionister inte alltid så perfekta, eller?

Perfektionism, så som vi förstår det, innebär att personen alltid försöker sitt bästa och får ofta bra resultat. Att göra något halvhjärtat är inget alternativ. I arbetslivet är perfektionismen långt mer komplicerad än så. Perfektionisten lever ofta med omöjliga krav på sig själv och har därför även otroligt höga förväntningar, oavsett prestation. De skyller ofta på sig själv för att de inte uppnått de uppsatta målen och utförde uppgiften ännu bättre på kortare tid. Oavsett hur nöjd deras chef och team än är, känner perfektionisten fortsatt en infödd känsla av misslyckande.

 

En dedikerad medarbetare med perfektionistiska egenskaper bidrar i allmänhet till ett högkvalitativt arbete, han / hon visar uppmärksamhet på detaljer och noterar problemområden med förbättringsidéer. Resultatet av en arbetsbesatt anställd kan dock vara dyrt. Perfektionister lider ofta av utbrändhet och utmattning, de saknar förmåga att prioritera uppgifter eftersom de tror att alla projekt är lika viktiga. De blir frustrerade, stressade och i vissa fall deprimerade på grund av sina oöverträffade, höga krav. Trots sitt åliggande uppdrag för perfektionism är de ofta sena till utsatta tidsfrister som vidare har en negativ inverkan på anställda i deras närhet.

Förutom att perfektionism är dyrt för företaget, medarbetarnas hälsa och kollegornas motivation, bör man nog vara lite försiktig med att uttrycka sig i sin ansökan. Det är inte länge sedan som jag läste att i en enkätstudie med rekryterare var ’flera bollar i luften’ något som rekryterarna ryggade tillbaka åt.

 

Ingen arbetsgivare vill ha en slöfock men är ändå medvetna om att sökande bara är människor. Låt oss också komma ihåg det när vi förbereder chefer till utvecklingssamtal och pratar med medarbetare som visar symptom för stress. Människorna är den viktigaste resursen vi har i organisationer, hade vi velat ha en felfri robot hade det nog redan skett. Därmed får inte vi vara för hårda mot oss själva eller våra medarbetare i krav och förväntningar för att minimera perfektionistiska drag hos oss och dem.

 

Theresa för Active HR