Intervallträning vid arbetsbordet – det nya svarta!

 

Alla har vi hört att stressvetare berätta att ingen jobbar effektivt åtta timmar i rad hur man än vrider på det. Vi har hört talas om forskningar om att människor i åldern 15-25 har en hjärna som inte än är fullt utvecklad och har därmed ingen möjlighet att lära sig något innan lunchtid.

 

Vad vill dessa forskningar komma fram till egentligen? Jag har märkt på mig själv att jag sällan klarar av att koncentrera mig på fullt i mer än en timme. Oftast inte ens så länge. Jag har dock ett tacksamt jobb på det sättet att jag sällan har möjligheten att fokusera på något i en timme i sträck heller. Det som dock forskning vill komma fram till är att hjärnan behöver vila mellan uppgifter. Därmed dog mitt tacksamma jobb, då jag flänger runt från uppgift till uppgift, sällan med så mycket som en toa paus emellan.

Viktigt med pauser

Hjärnan kan koncentrera sig ordentligt i endast 25 minuter och stänger sedan ner sig själv. Genom att då ge hjärnan en paus, får hjärnan koppla av och prestationsförmågan blir återigen återställd till nästa arbetspass. Genom denna teori är alltså tanken att du skall jobba koncentrerat på en uppgift i 25 minuter och sedan ta en paus på 5 minuter, för att sedan upprepa proceduren.

 

Eftersom jag kan tycka att jag behöver lite tid för att falla i mitt ’flow’ och bli helt koncentrerad, är nog 25 minuter för kort för mig. Om det känns för kort för dig också, prova längre intervaller. Koncentrerar du dig i 30 minuter, ge då hjärnan åtta minuter att återhämta sig och så vidare.

 

Visserligen strider längre intervaller mot forskningen ovan, men den forskningen är från 1980-talet och våra hjärnan har utvecklats sen dess. Dessutom är vi alla individer med individuella behov. För vissa kanske det fungerar att koncentrerat utföra en uppgift i timmar medan andra börjar tänka på middagsalternativ för kvällen bara 25 minuter in i arbetet.

 

För att det skall fungera, för att du faktiskt kör lika långa intervaller och lika långa pauser, är det viktigt att du sätter alarm och håller dig till dina utsatta intervaller. Om alarm känns fånigt på en arbetsplats finns appar som sköter det åt dig på app-store.

 

Ge det en chans. Det kanske fungerar eller så fungerar det inte. Du förlorar ingenting på att prova!

 

/Theresa för Active-HR