Hur motivera personalen

Hur kan man motivera sin personal

Om-oss

Augusti månad är snart slut och så småningom börjar hösten krypa sig in. Nästintill alla har också haft sin semester redan och har landat i arbetet. När mörkret kryper in, börjas det även ställas krav på motivationen. Vi har tidigare denna månad pratat om lön på bloggen och jag hade gärna pratat lite om motivation denna vecka då motivation och lön ändå hänger tätt ihop enligt många.

Det är fortsatt nästan ett halvår till nästa lönesamtal, hur ska man få sina medarbetare motiverade? Jag brukar säga åt medarbetarna att jobb ska inte bara vara något du kommer till för lönens skull. Självklart ska du få en belöning av ditt arbete med eftersom du måste komma till jobbet fem dagar i veckan och där spendera minst åtta timmar, då ska du inte vakna med en klump i magen och bara klara av dagen genom att bita ihop. Jobb skall vara kul! Är det inte det, ska man nog tänka på att söka sig vidare. Det kanske inte är det mest lojala mot arbetsgivaren men jag kan heller inte förstå varför en arbetsgivare vill ha en arbetare som jobbar halvdant och inte brinner för sitt jobb.

 

Lön är inte allt

Hur motiverar man då? Lön är visserligen ibland en motiveringsfaktor men inte alltid. Mår man dåligt och inte trivs med sitt jobb kommer tyvärr en högre lön inte få en person att trivas. Tvärtom, personen kanske bara får mer eld i baken och söker sig kort därefter till något nytt. Trivs medarbetaren på sitt jobb och med sina arbetsuppgifter, har en ökad lön i sig inte en större betydelse.

 

Belöning och motivation

Med det sagt kan vi konstatera att en person som trivs med sitt jobb får med belöning och motivation av att få mer ansvar. Med mer ansvar ökar naturligtvis lönen. Två flugor i en smäll. En medarbetare som vantrivs på sitt jobb kommer inte motiveras med högre lön i längden utan kommer behöva en större förändring för att en förändring i motivation skall ske. Kan företaget ge en sådan förändring?

 

Träning på arbetstid

Vissa gånger har jag gjort förändringar i kontrakt och gett medarbetare friskvårdstimmar på arbetstid då problemet har varit att de inte hinner med sådant då arbetsdagarna är så långa och hemkomsten alltid dröjer. Eftersom jag pratat med deras chef och visste att de var duktiga på sitt och aldrig gick hem innan jobbet var klart kändes tre timmar i veckan i träning billigt jämfört med högre lön och rekryteringskostnader för en ersättare. Det har fungerat i 9/10 fall.

 

Små saker som uppmuntrar

Ett annat sätt att motivera medarbetare är at göra jobbet mer roligt. Exempelvis ställer man en stor godisskål i köket på fredagarna till alla, ställer lite öl i kylen och önskar alla en trevlig helg. Alternativt samlas alla klockan 17.00 och skålar för en bra vecka och pratar lite med varandra innan hemdags. Frukost på jobbet på exempelvis måndagar motiverar också många att ta sig till jobbet och glömma stressen och ångesten på söndagen.

Självklart har en ökad motivation väldigt mycket med individen i fråga att göra. Alla motiveras inte av samma saker. Kan man då göra individanpassade motivationsökande åtgärder? Klart man kan! Med måtta.

 

/Theresa för Active HR