Tester som rekryteringsverktyg – erfarenheter

Vi har alla gjort ett test till en rekryteringsprocess. Eller till och med flera tester. Ett tag när jag sökte jobb gjorde jag minst tre tester för varje roll jag sökte. Tester i all ära men jag förstod verkligen inte vad dessa tester spelade för roll angående min kompetens inför rollen. Själv tänker jag, utanför min arbetsroll, att det finns de människor som är väldigt bra på tester men som inte kan analysera och koppla ihop saker i verkligheten och de som rent ut sagt suger på tester men är väldigt duktiga att problematisera och tänka logiskt i verkligheten med verkliga fall.

Är testet relevant för rollen?

Hade en intervju efter att jag gjort alla tester som tillhörde processen. Under denna intervjun gick vi igenom mina testresultat och eventuella tilläggsfrågor som dök upp hos rekryteraren utifrån mina svar. Det jag undrade över var hur rekryteraren kunde ha tilläggsfrågor på tester som enbart handlade om huruvida jag hittade mönstret och kunde tänka logiskt. I den stunden kunde jag för mitt liv inte förstå vad min kunskap om att klicka rätt bild in i ett mönster har med min kompetens inom HR och människor att göra. Jag blir inte en bättre människokännare för att jag förstod att rätta svar är en bild med tre bollar. Jag kan inte arbetsrätten bättre och har automatiskt inte kompetens inom förhandlingar bara för att jag fick 4,65 av 5 i testresultat.

 

Då undrar jag ju ifall dessa tester används rätt och hur man motiverar användandet av tester i en process för att inte göra felrekryteringar. Det som förstärkte denna undran var en process jag var i efter att jag tog min examen inom PA. Hade varit på flera intervjuer och sista intervjun avslutades med att jag skulle få hem ett test som jag gärna skulle göra så snart jag kunde. Klarade jag testet skulle jag få jobbet, klarade jag inte testet skulle jag inte få jobbet. Blev lite nervös inför detta test. Handlade testet om företaget? Ett test som kontrollerar min kunskap? Nej, testet var exakt samma Matrigma test jag gjort innan men lanserat av detta företag jag sökte jobb hos. Rekryteraren hörde av sig dagen efter jag skickat in mina svar och meddelade att jag tyvärr inte fick full pott och de kommer därmed gå vidare med en annan kandidat. Jag var fullständigt paff. Hur hade det testet någonting med min kunskap att göra och hur kunde den vara så avgörande? Samtidigt som jag inte sörjde att jag inte fick tjänsten. Har ett företag en regel på att anställa enbart utifrån ett test vill jag nog inte jobba där heller.

Hur använder Du tester i rekryteringsprocessen?

Vad tycker ni, i vilket stadie av processen ska test användas om de används? Hurdana test har ni använt er av i rekryteringsprocesser eller gjort själva i rekryteringsprocesser? Tycker ni olika tester på personlighet och logisk tankeförmåga är bra att ha eller rent hitte-på?

 

/Theresa för Active HR