Hur tacklar du semesterstressen på bästa sätt? Tips och tricks på hur du kan ta semester trots en hög arbetsbörda

 

Sommar betyder semester för många. Semester borde betyda lugn och avslappning för många. Tyvärr verkar det som att det ändå inte gör det. Varför? Sommarsemestern är den längsta semestern på året för majoriteten. Det innebär också att en sorts stress ökar över hur man skall hinna med alla uppgifter innan semestern, hur man skall kunna lämna jobbet över semestern och hur man överhuvudtaget kan slappna av när man är medveten om kaoset som blev lämnad och väntar på en i höst.

 

Hur skall man då på bästa sätt förbereda sig inför semestern?

Har man en hel hög av arbete kvar och semestern är strax här, mer exakt om bara någon vecka eller varför inte några dagar. Hur gör man då för att faktiskt kunna ta semester när den kommer?

 

Mitt tips är att börja med att skriva upp allt du skall hinna med innan du går på semester. Innan du sätter igång och förkortar listan, rekommenderar jag att du prioriterar varenda punkt på listan från ett (1) till tre (3), där ett är hög prioriterat och tre lägst. Genom att skriva upp allt på detta sätt får du en överblick om vad som faktiskt är viktigt att hinna med och vad som antingen kan vänta eller bli delegerat.

 

Genom att se över hur många dagar du har kvar på kontoret innan semestern kartlägger du enkelt vad du hinner med och vad du inte hinner med. Oavsett om det är högt prioriterat eller ej.

Börja med en plan

Innan du sätter igång med att bocka av på din lista kan det vara värt att göra en plan på hur du tar tag i allt när du kommer tillbaka från semestern. Detta för att minska och minimera ångestmonstret som annars föds under dina sista semesterdagar. Har du en vattentät plan är det enkelt att komma tillbaka och ta tag i den. Varken du eller jag är så naiva att vi tror att uppgiftslistan efter semestern ser likadan ut när du kommer tillbaka som den gjorde när du gick, men med en plan utgör inte ens de skillnaderna problem.

Ta hjälp av kollegor

Det är också viktigt att du pratar med en kollega som är på plats under din semester, eller delar av din semester, om hen kan ta över uppgifter som måste bli klara innan du kommer tillbaka. På så sätt har du även tryggheten i att uppgifter som är av hög prioritet faktiskt blir färdiga, trots att du inte hann med dem.

 

För att göra listan enklare:

  1. Skriv upp en lista på allt som skall göras innan din semester
  2. Prioritera uppgifterna med 1-3, där 1 är hög prioriterat och 3 lågt
  3. Gör en plan på hur du tar dig an allt när du kommer tillbaka från semestern för att underlätta stressen
  4. Be en kollega ta hand om viktiga uppgifter för dig som du inte hinner med

 

Skulle det vara så att listan blivit alldeles för lång kan det vara värt att tänka på att skjuta upp semestern med några dagar. Förutsatt att du inte skall iväg på en resa. Semestern är till för att koppla av och det gör inte du med datorn i famn eller tankarna på kontoret. Att prata med sin chef och få hjälp med prioritering av uppgifter är också en nödvändighet om situationen går så långt att du blir stressad av att ta semester!

 

/Theresa för Active-HR