Semestertid = jobbsökartid?

konsultnätverk

Nya tag i arbetslivet – det verkar vara vad sommaren är till för, för många!

Jag pratade med en rekryterare i början av sommaren, mer exakt slutet av maj, om huruvida det säkerligen är svårt att söka jobb och byta arbetsplats inom vissa branscher såhär sommartid. Hans svar var ett tvärt nej. Han menade då att det verkligen inte är svårt att försöka ta sig vidare under sommaren utan tvärtom, faktiskt ganska enkelt.

Varför är det enkelt att ta sig vidare till nya utmaningar just på sommaren? Bortsett från problemet med att hela Sverige sover i juli, är sommaren en tid på året då det kryllar mest nya annonser inom vissa branscher. Efter en liten stund av analys kom jag själv fram till att detta måste orsakas av att folk bestämmer sig lämna sina jobb, ta sin semester och börja på nytt jobb till hösten, eller kanske köra en sabbatsperiod.

Jag själv tror väldigt starkt på att arbetsmarknaden konstant är i förändring med nya skikt och nya människor. När en får nytt jobb kommer det alltid en till som vill söka sig vidare eller nyexaminerad som är ute efter jobb inom sin bransch. Om vi då, utefter rekryterarens ord, kommit fram till att sommaren är en utmärkt period för arbetssökanden att hitta nytt, hur blir det då för arbetsgivare?

Eftersom min första spontana tanke var att man absolut inte skall påbörja en jakt efter jobb på sommaren kan man väll se det som en situation med två sidor, som ett mynt, för arbetsgivaren. Å ena sidan är det en bra sak att lägga upp annonser på sommaren för de kommer med stor sannolikhet att få en hög synlighet och mängden ansökningar blir fler. Å andra sidan kanske inte arbetsgivare når ut till de, de vill nå ut till, på grund av semestertider. En som inte aktivt söker jobb eller har i åtanke att anta nya utmaningar, kollar inte aktivt på LinkedIn eller andra jobbsökningssidor under sin semester.

En stor fråga som jag kommit fram till under diskussionen med rekryteraren, under första skissen för detta inlägg och allmän fundering kring ämnet är, huruvida detta är planerat? Har vi människor satt i gång en trend där det är mer arbeten ute under sommarhalvåret? Eller det kanske bara är en naturlig sak att man blir mer äventyrslusten under sommarhalvåret än under de mörka och kalla vintermånaderna? Väljer vi strategiskt lämna till sommaren för att få en lång vilopaus mellan jobben? Vi alla vet ju att man borde ta en paus mellan jobb, kanske detta beteende är en omedveten insikt att skydda vår mentala hälsa.

Berätta, ni som jobbar som rekryterare, delar ni uppfattningen med min bekant till rekryterare om ökade anställningsmöjligheter under sommaren?

Ni som jobbar med HR på andra vis, märker ni någon större skillnad på mängden uppsägningar beroende på kvartal?

 

Theresa för Active HR