Vilken arbetsplats önskas?

Kontorslandskap – vilken trend är egentligen bättre?

Ledningen-2

Kontor från förr ser nog rätt så annorlunda ut idag. Kontor utvecklas, i takt med allt annat, och den redan gamla trenden med öppna landskap börjar vara utbytt mot mer rörliga arbetsplatser.

 

Aktivitetsbaserat kontor

Idag bygger flera organisationer om till en aktivitetsbaserad lokal, där man inte är låst med sitt eget team och där man kan gå undan för att arbeta ostört. Aktivitetsbaserade kontor ger, i de fall där de är gjorda rätt, en mer effektiv arbetsplats. Varför då? Jo, för medarbetarna får arbeta ihop oavsett team de tillhör. Detta bidrar till insyn i de andra teamens arbete. Eftersom ledningen ofta också sitter runt bland de andra, blir miljön mer transparent. En aktivitetsbaserad miljö tenderar bidra till medarbetarnas hälsa på ett positivt sätt. Detta då aktivitetsbaserade kontorslandskap ofta bidrar med högre trivsel i form av växter, textiler och miljö men också i mån om plats. Visste ni att enligt siffror från Arbetsmiljöverket presterar en arbetstagare med arbetsplatsproblem 38% sämre än om dessa problem inte hade funnits?

 

Kontorslöst arbete

Jag nämnde lite distansarbete i förra veckans inlägg och att den nya trenden är att ha en kontorslös arbetsplats. Hur fungerar det egentligen för medarbetarna? En kontorsfri arbetsplats ger ju väldigt mycket frihet och flexibilitet. Antingen håller företaget hus på ett kontorshotell eller så får alla helt enkelt jobba hemifrån. I en sådan miljö är man väldigt självständig och får nog satsa på en bekväm plats att arbeta på hemma eller hitta ett favorit fik! Eftersom trenden med att minska kontor fortsätter öka har Stockholm byggt ett flertal Hubs för företag att träffas på. Ett Hub är som att tillfälligt hyra ett kontor. En blandning av det traditionella och nya. Här får man möjlighet att träffas fysiskt och fortsatt dela erfarenheter fysiskt och inte alltid över mejl och Skype.

 

Jobba hemifrån…

Fördelen med kontorslöst är ju definitivt att man då får möjligheten att få ihop sitt privata liv i form av upphämtning av barn och så vidare lättare. Aktivitetsbaserade kontor ger arbetstagaren möjligheten att interagera med andra runt om i organisationen och välja arbetsplats utifrån det egna dagliga behovet. Som Camilla Benckert, HR Manager för Orkla, säger minskar aktivitetsbaserade kontor argument av medarbetare i form av ’jag jobbar bättre hemifrån då jag behöver fokusera med denna uppgift’. Det går att fokusera i områden som är byggda för tysthet och fokus på de aktivitetsbaserade kontoren. Fördelen med en sådan striktare linje är ju att man inte blandar privatliv med jobb.

 

När börjar och slutar arbetsdagen – behöver man veta?

Därmed kan sägas att kontorslöst även orsakar att arbetstagaren inte vet hur hen ska koppla sig ifrån jobbet. Jobbet är ju alltid där. Det är den visserligen för de som jobbar på kontor också, men linjen mellan privatliv och arbetsliv är starkare. Idag är vi uppkopplade till jobbet hela tiden då tekniken gått så långt. Vi har allt inom räckhåll, så länge vi har wifi eller 4G. Resor till jobbet, gympass, soffhäng hemma, allt kan användas som arbetstid. Vi behöver inte kontor för det. Kan man även dra det så långt som att dra slutsatsen om att de traditionella kontoren ändå var bättre för både hälsa och arbetsprestation?

Har själv jobbat kontorslöst och föredrog nog att ha ett kontor att gå till eftersom gränsen mellan privatliv och arbetslivet blev så luddigt. Samma när jag hade kontor men jobbade hemifrån någon dag. De dagar jag jobbade hemifrån jobbade jag hela tiden. Gränsen mellan fritid och arbetstid blev så luddig. Jag älskar ju mitt jobb och är passionerad över det. Kanske borde jag arbeta på min viljestyrka och självbehärskning?

Är den nya trenden att minska på lokalkostnader för företaget och öka självkontroll hos medarbetarna? Ni som arbetar kontorslöst, vad säger ni? Hur skiljer ni på hemmaliv och arbetsliv? För er som jobbar på aktivitetsbaserade kontor, ser ni en skillnad i prestation jämfört med ett vanligt kontor? Kom med för- och nackdelar!

/Theresa för Active HR